RUMBA

In deze dans is de invloed te merken van de Afrikanen, die als slaven naar Cuba werden gebracht, ongeveer vier eeuwen geleden. Zij namen hun dansen en gezangen mee naar Cuba evenals de Spanjaarden. De Afrikanen bleven hun eigen cultuur trouw ondanks de zeer beperkte bewegingsvrijheid en miserabele omstandigheden. Sinds 1850 wordt de Rumba op de één of andere manier gedanst. Sinds 1950 werd hij populair, vooral vanwege de invloed van de muziek.

De Rumba is een dans die heel sterk een verhaal uitbeeldt: de Rumba draait helemaal om het verleiden en het verleid worden. Op het rustige meeslepende ritme probeert de dame de heer uit te dagen en te verleiden om hem vervolgens weer af te wijzen. De heer probeert de dame te imponeren en haar voor zich te winnen. Een duidelijk spel wat tussen de man en de vrouw in de Rumba ter sprake komt.

De Rumba is een stationaire dans, d.w.z. dat je de dans op de plaats danst en weinig verplaatst. De Rumba wordt gedanst op rustige en meeslepende muziek, is erg melodieus door de Spaanse invloed en heel sterk in ritme door de Afrikaanse oorsprong.

Muziek: 27 – 29 maten per minuut.
Maat: Vierkwarts maat (4 tellen per maat).

Scroll naar boven